Add to The Free Dictionary

son yazılarım

BÜYÜLÜFENER Headline Animator

23 Mayıs 2008 Cuma

Kokoş Kurabiye

Malzemeler:


  • 250 gr margarin(oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi (içine)
  • 4 su bardağı un (aldığı kadar)
  • kabatma tozu, vanilya
  • 1 yumurta akı

Üzeri için:

  • hindistan cevizi
  • yumurta akı

Hazırlanışı:


  1. Hamur için gerkeli olan bütün malzemeyi karıştırıp kıvamlı bir hamur elde edin.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
  3. Şekil verdiğiniz hamurları önce yumurta akına sonra hindistan cevizine batırın
  4. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin

15 Mayıs 2008 Perşembe

Annem hep '' doğduğun yer değil doyduğun yer'' der.Evet ama gurbet çok zor.Bunu yaşayanlar çok iyi bilir.Anne,baba,kardeş,akraba hiç kimse yok.Hasta olursun sıcak bir çorba yapacak dermanın olmaz annen olmaz.Bayram olur,bayram bayramlığını anlamaz el öpecek baban olmaz.Sevincin olur,hüznün olur sarılacak kardeşin olmaz....Eş,dost herşeyin olur...

Nerden geldi şimdi aklıma bunlar akşam akşam,aslında çocuklar hazır uyumuşken bende yeni bir tarif ekleyim dedim.Aslında beni bu kötü havalar mahfetti.Bulunduğum şehir Türkiye'nin en soğuk şehri.Burda yaz yok,yaz diye bahara derler.Bir iki gün önce hala kar yağıyordu.Havası ısınmadı benimde ruhum.Hala kışı yaşıyoruz.Burada da havalar bir ısınsa balkonlara çıksak,çaylarımızı,kahvaltılarımızı yapsak.Hazirandan önce olmaz.

Bunları yaşayanlara,sıcak şehirlere çok imreniyorum.Balkonlarınızda benim yerimede oturun çaylarınızı yudumlayın.Birazda buralara sıcak hava gönderin.

İncirli Kek

Malzemeler :

  • 1 katı yağ ( eritilecek ve ılık olacak)
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 6-7 tane kuru incir(küçük doğranmış)
  • 1 çay bardağı süt
  • kabartma tozu, vanilya
  • 3-4 su bardağı un

Hazırlanışı:

  1. Keke başlamadan önce küçük doğradığımız incirleri bir kaba koyup üzerine 1 çay bardağı sütü ilave ettikten sonra ocakta incirler yumuşayana kadar pişirelim
  2. incirler sütü çekecektir. İncirler yumuşak olmadıysa biraz daha süt ilave edebilirsiniz.İncirler yumuşadıktan sonra ocaktan alıp ılımaya bırakın.
  3. Yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın.
  4. Eritip ılıttığımız yağı,1 su bardağı sütü ,vanilyayı ve unu ekleyelim.
  5. Kek karışımına süt ile yumuşattığımız incirleri ve kabartma tozunu ekleyelim ve kaşık yardımıyla karıştıralım.
  6. Önceden ısıttığımız fırına sürelim.


Sizinle bu keki paylaşmak istedim.Benim çok severek yaptığım ve yediğim bir kektir.İncirlerin çekirdeği de kekin içinde dağılır ve çıtır çıtır yemesi çok güzel olur.

8 Mayıs 2008 Perşembe

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN...

Sizlere anneler ile ilgili küçük bir hikaye aktaracağım.Bu hikayede geçen bir çok şeyi bizim annelerimizde,bizlerde yaşamışızdır.Annelerin işleri hiç bitmez değil mi?Annemi anne olunca çok daha iyi anladım .Buradan kendi annemin ve tüm annelerin anneler gününü kutluyorum.

SENİ ÇOK SEVİYORUM ANNE....SEN BENİM MELEĞİMSİN...
Bütün annelere;




ANNEMİ NEDEN Mİ SEVİYORUM?



Akşam annemle babam televizyon seyrediyorlardı.Annem,'Geç oldu,'dedi, 'zaten yorgunum, ben yatıyorum.' Dedi. Annem kalktı, mutfağa gitti. Çerez-meyve tabaklarını çalkaladı, kaldırdı. Sabaha hazır olsun diye çaydanlığı doldurdu, demliğe çay koydu. Şekerliğe baktı, dibinde az kalmış, üstüne ekledi. Kahvaltı için buzluktan ekmek çıkardı, akşam yemeği için çözülsün diye de eti aşağıya koydu. Kahvaltı masasını hazırlamak için masanın üstündekileri topladı. Telefonu şarja koydu, telefon defterini kapatıp yerine koydu. Sonra çamaşır makinesinden ıslak çamaşırları çıkarıp astı ve makineyi tekrar doldurdu. Banyodaki çöp sepetini boşalttı. Islak bir havluyu kurusun diye duş perdesinin borusuna astı. Bir gömlek ütüledi, kopuk düğmesini dikti. Çiçekleri suladı. Esneyerek gerindi ve yatak odasının yolunu tuttu. Çalışma masasının yanından geçerken durdu, öğretmene tezkere yazdı, okul gezisi için para sayıp ayırdı, eğildi, sandalyenin altına girmiş ders kitabını aldı, masanın üstüne koydu. Kek tarifleri defterini çıkardı, arkadaşına söz verdiği tarifi bir kağıda yazdı, çantasına koydu. Bakkaldan alınacakları not etti, notu da çantasına koydu.Sonra gitti, 3'ü 1 arada temizleme losyonuyla yüzünü yıkadı, dişlerini fırçaladı. Gece kremini ve kırışık önleyici nemlendiricisini sürdü.Tırnaklarına baktı, törpüledi. İçeriden 'sen yatmaya gitmemiş mıydın' diye seslenen babama 'şimdi gidiyorum' deyip köpeğin su kabını doldurdu. Kapıları pencereleri kontrol etti, holdeki lambayı yaktı.Kardeşimin odasına gitti, oğlan uyumuş, lambasını söndürdü, bilgisayarını kapattı, gömleğini astı, yerdeki kirli çorapları toplayıp sepete attı. Bana geldi,'haydi yat artık, biraz da yarın çalışırsın,' dedi. Kendi odasına gitti, saati kurdu, ertesi gü n giyeceklerini hazırladı. 6 maddelik acil işler listesine 3 madde da ha ekledi. Kendi kendine iyi geceler diledi, hayallerinin gerçekleştiğini gözünün önüne getirdi. İşte o sırada babam televizyonu kapattı, ortaya öylece bir 'ben yatıyorum' dedi ve gitti yattı.

Sizce bu işte bir gariplik yok mu?

Ay Çöreği


Malzemeler:

  • 500 gr un
  • Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
  • 2 yumurta
  • 25 gr yaşmaya
  • 100 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • üzeri için yumurta sarısı

  • İç Malzemeler:

    • küçük bir parça kakaolu kek(hazır olabilir)
    • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 avuç kuru üzüm
    • 1 avuç dövülmüş ceviz
    • su

    Hazırlanışı:

    1. mayayı ılık suda eritin
    2. unu bir kaba alın,yağı minik parçalar halinde üzerine atıp elinizle ufalayın.
    3. toz şekeri ilave edin
    4. unun ortasını havuz gibi açarak mayayı ekleyin.Hamurun iyice özleşmesini sağlayın.Üzerine temiz bir bez örtüp dinlendirin
    5. keki elinizle ufalayın.Su hariç iç için gerekli bütün malzemeyi katarak karıştırın.Azar azar su ekleyerek birbirine yapışan bir karışım elde edin.
    6. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.Merdane ile açın,ortasına içten koyup ay çöreği şeklini verin.
    7. tepsiyi yağlayıp çörekleri dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
    8. önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana dek pişirin.

    Paskalya



    Malzemeler :
    • 1 pakmaya
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • 1 sana yağı (erit)
    • 5 su bardağı un
    • 1 çay bardağı süt
    • 2 yumurta (birinin sarısı hamurun üzerine)
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay bardağı su


    Hazırlanışı :

    1. Mayayı 1 çay bardağı ılık süt ile eritin.
    2. 5 bardak unu eleyip bir kaba koyun ve ortasını açın.Yağ hariç bütün malzemeyi unun ortasına koyun.Malzemenin üzerini un ile kapatıp 2-3 dakika bekletin.
    3. Daha sonra ılık yağı üzerine döküp yoğurun.(Kulak memesinden yumuşak olacak )
    4. Bütün yoğurmalı hamur işlerinde ne kadar çok yoğurursan o kadar güzel olur. Yoğurma işleminden sonra mayalanmaya bırakın.İyice kabarana kadar bekleyin.En az yarım saat.
    5. Sonra istediğiniz şekli verin ve tepsiye dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 15 dakika bekletip kabarınca önceden ısıtılmış fırında pişirin.


    NOT :
    Tarife tamamen sadık kalırsanız paskalyanız çok güzel kabaracak ve yumuşacık olcaktır.
    Ben bazen yuvarlak şekil veriyorum arasını yarım kesip içine yumuşak peynir ve maydonozu karıştırıp koyuyorum.Pastanelerde satılan kanepeler gibi.Bazen de çay tabağı büyüklüğünde açıp üzerine pizza malzemeleri koyuyorum ve misafirler için küçük pizzacıklarım oluyor.(üzeri içn yufka pizza tarifimdeki malzemeleri uygulayabilirsiniz)


    7 Mayıs 2008 Çarşamba

    Çikolata Soslu Muhallebi

    Malzemeler:


    • Yarım paket margarin
    • 1,5 su bardağı un
    • 1,5 su bardağı şeker
    • 1 lt süt

    Sos için:hazır çikolata sosu


    Hazırlanışı:

    1. Yağla unu kavurun.
    2. Sütü yavaşça yedirerek ilave et. Şekeri de kariştırarak kaynat.
    3. Bir taşım kaynatdıktan sonra 10 dk mikserle çırp.Islak borcama dök.
    4. Sosu yaparken 1 su bardağı sütle yapın.Koyu kıvamda olsun.
    5. Buzdolabında 1-2 saat bekletip öyle servis yapın.

    Oğlum yaptıktan sonra yemek için çok sabırsızlanmıştı.Fotoğraflamak üzereyken ısrarını sürdürüyordu tabi bu fotoğrafada yansıdı.Bir tabak verdikten sonra çok mutlu oldu...

    5 Mayıs 2008 Pazartesi

    Glazür

    Tarif defterimin ilk sayfalarında olan bilgileri sizinle de paylaşmak istiyorum.Kurabiye ve bisküvileri süslemek için çok şık bir seçenek olan hem yapımıda çok kolay olan glazürün tarifini vermek istiyorum.Eminim çocuklarında çok hoşuna gidecektir.Yaratıcılığınızı kullanırsanız hamur işlerinizde değişik şekillerde de kullanabilirsiniz.Örneğin yaptığınız pastaları da çok güzel süsleyebilirsiniz

    1 çay bardağı pudra şekeri + 1 yemek kaşığı su ( beyaz renkli glazür)
    1 çay bardağı pudra şekeri + 1,5 yemek kaşığı vişne suyu (kırmızı renkli grazür)
    1 çay bardağı pudra şekeri + 1 yemek kaşığı kakao (kahverengi glazür )
    1 çay bardağı pudra şekeri + 1 yemek kaşığı limon (sarı renkli galazür)
    1 çay bardağı pudra şekeri + 2 yemek kaşığı ıspanak (yeşil renkli glazür)


    Pudra şekeri ile yanındaki hangi malzemeyi karıştıırsanız o rengi elde edersiniz.Yeşil renk için kullanacağımız ıspanağı haşlayıp blendırdan geçirmeniz gerekir.
    Yağlı kağıtlardan yapacağınız hunilerle yaptığınız kurabiyelerin üstünü süsleyebilir ve göze de ayrı hitap etmiş olursunuz.

    Çokoprens

    Evet adı çokoprens şeklide aslında öyle ama onların resimlerini çektim çekeyim derken oğlum arkadaşlarıyla birlikte çoktan bitirmişler.Bana da sadece yapım aşamasında ki resimleri ve bu resim kaldı.
    Malzemeler :

    • 4 su bardağı un
    • 250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
    • 2 yumurta sarısı
    • 1 çay kaşığı kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 2 yemek kaşığı kakao
    Hazırlanışı :

    1. Oda sıcaklığında iyice yumuşamış marganine yumurta sarılarını ekleyin.Kabartma tozu,vanilya ve pudra şekerini ilave edip yoğurmaya başlayın.Azar azar un ilave edip iyice yoğurun.Kulak memesinden daha sert ve ele yapışmayan bir hamur olsun
    2. Hamuru 3 eşit parçaya bölerek 1 parçasına kakaoyu ekleyin ve yoğurun.

    3. 3. Beyaz hamurdan birisi tezgahın üstünde merdaneyle yarım santim açın.Üstüne kakaolu hamur onun üstüne diğer beyaz hamuru koyarak 3 katlı hamur elde edin.Kalıplar yardımıyla veya çaybardağı ile şekilleri kesin (ben hamurlardan kalıpları ayrı ayrı çıkarttım tavsiye etmem çünkü çok uğraştırıyor ama sizin öyle kolayınıza gelirse ayrı ayrı da yapabilirsiniz)



    4. Önceden ısıtılmış 175 derece de 20 dakika pişirin ve soğuyunca sevis yapın


    Kurabiyelerin yapımında oğlumun yardımları çok oldu.Onun elleri değdiği için tadına doyum olmayan çokoprenslerimiz oldu.

    NOT: Dilerseniz hamuru iki parçaya ayırıp birine kakao karıştırdıktan sonra ikisinide merdane yardımıyla açın ve üstüste koyduktan sonra kakaolu kısım içerde kalacak şekilde sarın ve uçlarında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayın.

    Ev Pidesi


    Malzemeler :


    • 1 yumurta akı
    • 150 gr yağ (oda sıcaklığında) veya yarım su bardağından fazla sıvı yağ
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 3,5-4 su bardağı un
    • 1 paket kabartma tozu

    Kıymalı iç için :

    • 300 gr kıyma
    • 2 tane rendelenmiş soğan
    • 2 tane rendelenmiş domates
    • 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuz

    Peynirli iç için :

    • 4 su bardağı rendelenmiş peynir
    • 2 domates rendesi
    • 1 su bardağı ince kıyılmış maydonoz

    Hazırlanışı:


    1. Kıymalı iç için baharatlar hariç bütün malzemeyi kavurun,en son tuz ve karabiberi ekleyin.Peynirli içi için listedeki tüm malzemeleri karıştırın.
    2. Hamur malzemelrinin hepsini karıştırın.Hamuru istenilen büyüklükte pide şekline getirerek iç malzeme ile doldurun.
    3. Üzerine yumurta sarısı sürün ve yeşil biber ile süsleyin.
    4. 175 dereceli fırında 25-35 dakika pişirin.

      Sizlere afiyet olsun.

    Sultan Lokumu



    Bu tarifin görüntüsü ve yemesi çok keyifli.Misafir ikramlarınızda çok hoş bir lezzet olacaktır


    Malzemeler :

    • 4 su bardağı süt
    • 1 paket margarin
    • 2 su bardağı şeker
    • 1 paket vanilya
    • 2 su bardağına +2 yemek kaşığı un
    • Ceviz,tarçın
    • Çikolata damlaları
    • Hindistan cevizi,kakao,fıstık tozu vb.

    Hazırlanışı :


    1. Önce unla yağı kavurun (un kokusu gidene kadar). Şekeri ekleyip kavurmaya devam edin.Sütü azar azar ekleyip çırparak pişirin.
    2. Oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelip pişince ocaktan indirin.Hemen vanikyayı ekleyip 10 dk çırpın
    3. Buzdolabında 2-3 saat bekletin.
    4. Soğuyunca herbirinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın,içine ceviz+tarçın karışımından koyun suyla elinizi ıslatın yuvarlayın.
    5. Dilerseniz içine çikolata parçaları veya rendelenmiş ve pişirilmilş elma+tarçın gibi malzemelerde ekleyebilirsiniz.
    6. Lokumları hindistan cevizi,fıstık tozu,kakaoya bulayın kürdan batırıp servise kadar buzdolabında saklayın.


    Not: Muhallebi toparlanıp yuvarlanmazsa bisküvi ufalayıp kıvam kazandırabilirsiniz.

    Halley Pasta


    Malzemeler :

    • 1 katı yağ (oda sıcaklığında yumuşatın)
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 2 yumurta
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • Aldığı kadar un
    • Sarelle
    • Hindistan cevizi

    Hazırlanışı :

    1. Bütün malzemeyi bir kapta karıştırıp yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun
    2. Hamuru 1 cm kalınlığında açıp çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kes.Bu yuvarlaklardan sayıları eşit olacak şekilde bir kısmının üzerine kibrit çöpünün yardımıyla üç delik açın
    3. Hepsini tepsiye dizip üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin
    4. Kurabiyeler fırından çıkıp soğuduktan sonra delik açmadığımız kurabiyelerin üzerine sarelle sürüp delikli olanları üzerlerine kapatın.
    5. Kenarlarına da sarelle sürüp hindistan cevizi üzerinde yuvarlayın.

    Arzu ederseniz hindistan cevizi yerine fıstık tozlarından da kullanabilirsiniz.Yapımı çok kolay ve çok bereketli bir kurabiyedir.Kurabiyeler yapıldıktan sonra bir kısmına çikolata ve hindistan cevizi ile süsleme işlemini yapar bir kısmını buzdolabınızda saklayabilirsiniz.Acil bir misafir geldiğinde hemen süsleme işemini yapar sunarsınız.Afiyet olsun



    4 Mayıs 2008 Pazar

    Yufka Pizza


    Bu tarifi mutlaka deneyin.Yapımı çok kolay ve tadı da diğer pizza tariflerinden hiç farksız değil.Beğeneceğinize eminim.

    Malzemeler :

    • 3 yufka
    • 2 yumurta
    • 2 yemek kaşığı yağ (yağı eritin)
    • 1 çay bardağı süt
    • 2 yemek kaşığı yoğurt

    Sos için :

    • 2 yemek kaşığı salça
      2 diş sarımsak
    • 5 yemek kaşığı ketçap

    Üstü için :
    kaşar,sucuk,zeytin,çarliston biber,domates,sosis,salam...(malzemeler arzuya göre konabilir)


    Hazırlanışı :

    1. Bir yufkayı tepsiye kenarlarını dışarı sarkıtarak serin.
    2. Süt ,yoğurt,eritilmiş yağ ve yumurtayı geniş bir kapta iyice karıştırıp diğer 2 yufkayı parçalayarak karışımın içine katıp karıştırdıktan sonra yufkayı serdiğimiz tepsinin üzerine dökün ve yayın.Yufkanın tepsinin dışarıda kalan kısımlarını karışımın üzerine doğru kapatıp 180 derceli fırına sürün.Üzerleri hafif kızarana kadar pişirin
    3. Fırındaki yufkamız pişerken kaşar peynirini rendeleyin ve pizzanın üzeri için düşündüğünüz tüm malzemeleri yuvarlak şekilde dilimleyin.
    4. Bir kapta salça,ketçap ve sarımsağı da karıştırıp fırından çıkan yufkalaların üzerine sürün ve üzerine dizeceğimiz malzeleri de ilk önce kaşar olmak üzere domatesler ve diğer malzemeleri dizip tekrar fırına sürün.Malzemelerin üzerleri kızarınca pizzamış olmuş demektir.
    Subscribe in a reader

    Add to Google Reader or Homepage

    Subscribe in NewsGator Online